2011. június 9.

Imanapló

Néhány héttel ezelőtt "botlottam bele" egy olyan imanapló-szerkezetbe, amilyennel korábban még nem találkoztam, de hetek óta használom, és nagyon építőnek találom. Eddig ezt sikerül legkövetkezetesebben alkalmazni, leginkább személyre szabni, és a legátfogóbb, amit valaha próbáltam.
Próbáltam már többet is, mert vizuális típus lévén gyakran elfelejtem azt, amit nem látok, de minimum nem szorul perifériás látáson belül, így egy-egy imatémát, imakérést is hajlamos vagyok elfelejteni. Az imanaplók rendszerint segítenek kicsit tudatosabban és koncentráltabban imádkozni. Ez a legutóbbi, amit kipróbáltam és amit megtartok, mindenképp. 
A lényege, hogy a hét minden napja kap egy-egy témakört, és aznap az a téma konkrét és részletes, így remélhetőleg nem marad ki semmi. 
A témaköröket úgy szabtam személyre, hogy felsoroltam az imatémákat, amelyekért rendszeresen imádkozom, azután összevonásokkal igyekeztem hétre szűkíteni a kört, és azt a hét napjaihoz illeszteni.
Egy füzetet felosztattam hét egyelőre részre és minden napnak készítettem színes kis fülecskéket, amelyeket a hét rész első lapjaihoz ragasztottam széles celluxszal. Így minden nap könnyedén ki tudom nyitni a füzetet az aktuális helyen és témánál. (Fotókat nem készítettem, nem is szeretnék, hogy mindenki maga gondolhassa tovább és szabhassa egyedire a saját imanaplóját. :) )
Az én témáim közül néhány, gondolatébresztőnek:
- férjem, családunk
- otthonunk
- gyerekeink
- tanulás-oo
- barátok
- blogolvasók
- lelki életem
- szolgálat
- 7 ember, akik megtéréséért imádkozom
- szomszédok, lakóhelyünk
- gyülekezetünk, közösségünk, pásztorunk
- bűnvallás
- adakozás
- anyagi, fizikai szükségleteink
- munka, vállalkozás
Kb. ezeket szedtem 7 csokorba és rendeltem hozzá egy-egy naphoz.
A füzet első oldalára egy igeszakaszt másoltam, amely az imádságról szól. Minden nap első oldalára szintén másoltam a témákhoz kapcsolódó igeverseket, amelyek segítenek konkrét és céltudatos imák megfogalmazásában.
Ezután már csak minden nap előveszem és röviden lejegyzem az aktuális imát - a témához kapcsolódó hálát, kérést, bűnbánatot. Az imameghallgatásokat is jelölöm. Így válik igazán életszerű naplóvá, valóban segítő eszközzé az imádkozásban.
Alkalmi és különleges imakéréseket, amelyek nem várhatnak, nem témába illeszthetők, egy post-iton "cipelem" magammal napról napra, és azokért minden nap imádkozom.
Rendkívül sokat fejlődött, rendszereződött az imaéletem mióta ezt a fajta naplót használni kezdtem, sokkal konkrétabb és átfogóbb, sokkal kevesebb dolgot felejtek el és hagyok ki. Az imaéletem fejlődése pedig a lelki életem fejlődésére is kihatással van - kölcsönhatásban vannak. :)
Csak ajánlani tudom, hogy mindenki kezdje el valahol és alakítsa, szabja személyesre, amíg csak teljesen össze nem illenek: ő és az imanaplója. ;)

7 megjegyzés:

  1. Hát ez fantasztikus! Az igeolvasó rendszered is nagyon tetszik, de ez az imanapló teljesen lenyűgöz! És meg is szégyenít... Sosem gondoltam, hogy ennyire tudatosan is lehetne imádkozni. Pedig milyen fontos (lenne)! Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet! :)

    VálaszTörlés
  2. Jajaj! :) Csak még egyszer a pontosítás kedvéért: az alapötlet NEM az enyém, külföldi blogon találtam, de én is nagyon örültem, amikor rátaláltam, és azonnal hozzáfogtam, hogy személyre szabjam. Hihetetlen áldás van benne! Érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés
  3. Hűű ez nagyon profi! Kipróbálom, mert szeretem a rendszereket! Köszönöm, hogy megosztottad az ötletet!

    Hajni

    VálaszTörlés
  4. bocsánat, hogy ide írok. a tavaly nem volt bátorságom elkezdeni a kolossé levelet tanulni, most viszont egy kis körben szeretnénk hozzá fogni. láttam, hogy elkészítetted a magyar füzetet, de a link nem működik. ezért kérlek, ha lehet, küldd el nekem, vagy tedd ki újra, hogy hozzáférhessek. előre is köszönöm. abigalyil@gmail.com

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés