2010. szeptember 24.

Közösség 1.

Mostanában napirenden van a közösség témakör az életünkben. A közösségről szóló résznél járok a Céltudatos életben, de a saját közösségünk dolgai is intenzíven foglalkoztatnak és sokat gondolkodom, hogy helyesen viszonyulok-e hozzá, hogy építő tagja vagyok-e közösségünknek. És mit kéne azokkal kezdenem, akik nem. Vagy akik, azt hiszik/úgy csinálnak, mintha igen, de valójában nem. Mit kell kezdenem azzal, ha látom mit lehetne/kellene változtatni, mozdulnék is, de hat lóval akadályoznak, hogy tegyek valamit az előremozdulásért. Meddig terjed a felelősségem? Mekkora a mozgásterem? Tudva azt, hogy a közösség EGY tagja vagyok, és megvan a saját funkcióm, és annak összhangban kell lennie a test más tagjaival és azok funkcióival. Működnek nálam azok a funkciók, amiknek működnie kell? Vagy kézként, megpróbálom a láb dolgát végezni, és közben a kéz funkció nem működik... Nehéz dolog ez.
RW - miután megállapítja, hogy valódi közösség 10 főnél nagyobb csoportban nehezen tud létrejönni - összeszedi mitől lesz a közösség valódi közösség, mik a jellemzői:
- őszinteség. Az őszinteséghez szükség van bátorságra és alázatra.
- kölcsönösség. Az adni és elfogadni tudás művészete. Kétoldalú kapcsolatok, közös felelősségvállalás, kölcsönös segítségnyújtás. Számonkérés, biztatás, szolgálat és tisztelet.
- együttérzés. Építi a közösséget. "Éppen a legválságosabb időkben, a gyász, a kételkedés óráiban van a leginkább szükségünk egymásra. Amikor a körülmények annyira összetörnek bennünket, hogy még a hitünk is meginog, akkor van leginkább szükségünk erős hitű barátokra. Kell hogy ott álljon mellettünk egy maroknyi csoport, akik helyettünk is hinni tudnak Istenben és át tudnak segíteni a nehéz időszakon. Egy ilyen csoportban Krisztus Teste akkor is valóságos és kézzelfogható, amikor magát Istent távolinak érezzük."
- irgalom. Megbocsátás nélkül nincs közösség.

A közösség szintjei:
- beszélgetünk az életünkről, Isten Igéjét tanulmányozzuk együtt.
- együtt szolgálás.
- a "szenvedésben való részesedés". 

"Ha a gyülekezetet hajóként képzeljük el, ezek a kisebb csoportok (házi cs., bibliatanulmányozó csoport, stb.) lennének az oldalához csatolt mentőcsónakok." - Nagyon szemléletes ez a kép számomra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése