2010. november 10.

Az én részem

Van egy igevers, ami gyerekkorom óta kísér - az egyik első versek egyike volt, amit fejből tudtam: "Hagyd az Úrra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik..." (37.Zsolt.5.) Gyerekként valahogy ez számomra hordozott egy olyan jelentést, hogy nyugodtan hátradőlhetek, majd Isten elvégzi, aminek meg kell lenni. Éljem a magam életét, a többi Isten dolga... Vicces képzet, ha az ember ismeri az Igét!
Egy ideje tudom, hogy ez nem így működik, hogy Isten akkor teszi bele az Ő 100%-át, ha én is beletettem az enyémet... Mondhatnám úgyis, hogy van alapja annak  régi jó bölcs mondásnak, - amivel egyébként igeismeret híján hosszú éveken keresztül nem tudtam mit kezdeni -, hogy "Segíts magadon, az Isten is megsegít!". Ma már tudom, hogy egy dolog van, amiben az én aktivitásom kimerül egy döntésben: az üdvösség. Minden másban jóval több erőfeszítésre van szükség, ha ennek fényében szeretnék élni. Elsősorban rajtam, az aktivitásomon, belefektetett munkámon múlik, hogy hogyan haladok a megszentelődés, a Krisztus képére formálódás - az Igével összhangban való élet útján. 
És hogy mi mindent tehetek? Csak néhány tanács a Példabeszédek 4-ből:
- hallgass az intésre (1) (10)
- figyelj a tudományra (1) (20)
- ne hagyd el a tanítást (2)
- támaszkodj az igére (4)
- tartsd meg a parancsot (4)
- szerezz értelmet (5)
- ne felejtsd el az igét (5)
- ne térj el az igétől (5) (13)
- ne hagyd el az igét (6)
- szeresd az igét (6)
- becsüld nagyra az igét (8)
- fogadd el az igét (10)
- ragaszkodj az igéhez (13)
- vigyázz rá (13)
- hajtsd füledet az igére (20)
- ne téveszd szem elől (21)
- őrizd meg szíved mélyén (21)
- tartsd távol beszédedtől a csalárdságot (24)
- távolítsd el beszédedből a hamisságot (24)
- ügyelj lépteidre (26)
- ne térj le az útról (27)
- tartsd távol magad a rossztól (27)
Ez a felsorolás mind aktív együttműködésről és nem passzív tűrésről szól. Mind tudatosságot igényel, nem a világgal való sodródást... és mind Isten Igéjéről szól, ill. annak megvalósításáról. 15 féle mondat arról, hogy hogyan viszonyuljunk az Igéhez és 5 mondat arról, hogy ezek fényében mit tegyünk ill. mit ne tegyünk. Az arányok az hiszem magukért beszélnek: háromszor fontosabb az, hogy hogyan viszonyulunk az Igéhez, mint az hogy mi mindent teszünk, vagy nem teszünk. Ha háromszor jobban odafigyelünk arra, hogy helyesen viszonyuljunk az Igéhez, harmadannyi energiánkba fog kerülni, hogy a beszédünk és útjaink is a helyükön legyenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése