2010. november 1.

Végtelen hit

Van egy film, amit már nagyon régóta szerettem volna megnézni. Angolul tudtam volna 10 perces blokkokra bontva, nem túl jó minőségben. Így elég nehezen szántam rá magam. Tegnap a férjem véletlenül rátalált magyarul, ugyan még mindig 10 perces blokkokban, :), de jó minőségben. (Egy nagyon jó kis oldalon, keresztül, ahol sok más keresztyén film is megnézhető magyarul, többek közt a Tűzbiztos is. Szintén csak feliratosan láttam eddig.)
Meg is néztük. Építő esti programnak bizonyult. A film magyarul a Végtelen hit címet kapta. Angolul Facing the giants vi. Harc az Óriásokkal. (Amerikai fociról szól a film - amiből én semmit nem értek, - és az utolsó csapat, akik ellen játszaniuk kell az Óriások névre hallgat. De átvitt értelemben is pontos a cím - Max Lucado hasonló című könyve üzenetének megjelenítését is felfedezni vélem.)
A központi üzenete a filmnek, hogy Istennek MINDEN lehetséges! Ha Te beleteszed a maximumot, akkor ő azt emberi erőt meghaladóan meg fogja áldani. 
Ezen felül két dolog ragadott meg a filmből: az egyik, hogy amikor az óriások (kifizetetlen számlák, megingó munkahely, elmaradó gyermekáldás, stb.) jönnek, és úgy érzed minden a te hibád, mégis tehetetlen vagy velük szemben, rájössz, hogy nagyon is sokat tehetsz ellenük. Odafordulhatsz Isten felé, és könyöröghetsz esőért, azután elmehetsz és előkészítheted a földedet az esőre! ... Nem kell tehetetlenül állnod és várni, hogy vagy legyőznek, vagy meggondolják magukat és eloldalognak...
A másik, hogy az esőre tevékenyen váró ember tudja dicsérni az Urat minden körülmények között: amikor  nyer, dicséri az Urat, amikor meccset veszít, dicséri az Urat, amikor ismét egy negatív teszteredményt kap, dicséri  az Urat - "akkor is!"... Dicséri az Urat minden helyzetben ... az Úr pedig elkezd esőt küldeni... és minden csepp esőt hálaadás követ!
Nagyon fontos szerepe van a filmben az egyik mellékszereplőnek is. Mr.Bridges, aki az iskola folyosóján sétálgatva naponta imádkozik az iskoláért, a diákokért - az Ő imájának nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy a diákok megtérnek és az edző mellé felsorakozva együtt készítik a földet az esőre (egyébként ő fogalmazza meg a földjét esőre előkészítő gazda képét...) Szükségünk lenne több ilyen imádkozó emberre!!! Nélkülük késhet/késni fog az eső...
Mennyi tanulság... egy filmből. Bár nem "életszerű" a film, az üzenete nagyon is az!!! Örülök, hogy végre megnéztem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése