2010. április 21.

A 10 szűz


A szüzek a hívők, a gyülekezet. Feladatuk az olaj gyűjtögetése, a lámpásuk tisztán tartása.
Mi lehet az olaj?
És mi lehet a lámpás?
 
A lámpás az amivel világítanak. A vőlegénynek, hogy odataláljon a menyegzőre, és másoknak, hogy csatlakozzanak a vőlegény várásához. Méghozzá folyamatosan. Ehhez pedig állandó olajkészletre van szükség. Merthogy a  lámpás olajjal működik. Ezért nélkülözhetetlen. Az olajat ébren lehet gyűjteni.  Az olaj lehet az Ige. A lelki ajándékok. A Lélek gyümölcsei.  ... Minél több van belőle annál jobb.
A várakozásban szinte törvényszerűen elálmosodnak és elalszanak a szüzek. (5.v.) Nem egyesek, hanem mindnyájan. Elkerülhetetlen?! Mindeközben folyamatosan világít a lámpás. Aztán ébresztőt fújnak. Gyorsan rendbe kell hozni a lámpásokat.
Nem hibáztatja senki a szüzeket, amiért elaludtak, még csak nem is kerülnek bajba feltétlenül. Amennyiben van elegendő olajuk. Rosszul azok járnak, akiknek nincs elegendő olajuk és az utolsó pillanatban próbálnak kétségbeesetten beszerezni - kézenfekvően először azoktól, akiknek van.
Ebben a példázatban engem mindig az zavart legjobban, hogy miért '"irigyek" azok a szüzek, akiknek van, és miért nem adnak azoknak, akiknek nincs, vagy csak kevés van. Most már értem, de ettől nem lett könnyebb számomra ez az Ige. Értem, hogy ez azt jelenti, hogy senki nem gyűjthet másnak, mindenkinek magának kell gondoskodnia az olajról, amivel felkészülten várhatja a vőlegényt és ami kitart a menyegzőig. Pedig sokszor szeretnék segíteni azoknak, akik nem ismerik fel a gyűjtögetés szükségességét, vagy munka helyett  épp alszanak, de én szeretném őket ott látni a menyegzőn és ezért ha tehetném gondoskodnék az ő olajukról is. De nem tehetem. Mások helyett nem választhatom az üdvösséget, csak magamnak. Mindenki csak maga gondoskodhat a saját olajáról.
Ha mondjuk a gyerekeimre gondolok, ez nem feltétlenül megnyugtató. De azért irányadó. Szülőként nem feladatom az ő olajukról való gondoskodás, de feladatom megtanítani őket hogyan gondoskodhatnak a saját olajukról. Ez az elsődleges feladatom. 
Bár ez a példázat elsősorban az állandó készenlétre figyelmeztet, hiszen "Vigyázzatok tehát, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok!" (13.v.), azonban az olajgyűjtögetés motívumával előremutat a talentumok példázatára, amely a cselekvésre, az idő jó kihasználására bátorít.

1 megjegyzés: