2012. október 10.

Mai Ige. Mai Ige?

15 éve ismerem Bob Gass írásait. Még az eredeti angol nyelven kezdtem a Mai Igével való táplálkozást. Nagyon örültem, amikor néhány éve felfedeztem, hogy magyarra is lefordítják, és hozzáférhető. Rögtön meg is rendeltem, és éveken keresztül épített, és határozta meg azt, aki vagyok.
Az utóbbi hónapokban megfosztottam magam ettől a lehetőségtől. Nem vettem kézbe a kiadványt, bármennyire is tudom, hogy épített volna. Mentségemre legyen mondva: Mai Ige helyett is Igét olvastam, ami még építőbbnek bizonyult.
Hogy miért fosztom meg magam az Ige eme "instant kiszerelésétől"? Nem tudatos döntés következménye. Sokkal inkább egy folyamat természetes következménye. Nem, sajnos nem a "táplálkozási szokásaim" javulása folyamatának következménye, hanem a "forgalmazó" etikátlan viselkedésére való emberi reakcióim következménye. Nem tudom mennyire egyedi viselkedés részemről, de a boltban is tudatosan nem emelek le a polcról olyan termékeket, amelyek valamilyen formában belegázoltak az igazságérzetembe. Szegény termék! Persze, hogy nem az gázolt belém, hanem a készítő, vagy a forgalmazó, esetleg az értékesítő. Na, hát itt is valami hasonló a problémám. 
Talán a végére értek egy folyamatnak a kiadónál, legalábbis nem tudom elképzelni, hogy ezt lehet még tovább fokozni, de érhetnek még meglepetések. Nem tudom más is észrevette-e, de a kiadvány internetes tartalma az FBI-t megszégyenítő módon szigorúan védett. Semmilyen formában nem másolható, nem terjeszthető más internetes felületen. Látom én, hogy ez annak a folyamatnak következménye, miszerint nagyon sokan kimásoltunk 1-1 napot, volt aki megpróbált archív blogot létrehozni - kinyírták, mert az a kiadó fóbiája, hogy ezzel rontottuk az eredeti oldal forgalmát. De talán ez nem következett volna be, ha nem mindig csakis az az egyetlen nap lett volna elérhető, ami éppen aktuális volt. Nem hinném, hogy sorolnom kéne az életszerű érveket amellett, hogy ez a rendszer maga volt a non-sense, így a legkevésbé sem meglepő, hogy bizony másoltunk. Ami szvsz nem lopás. Hiszen ingyenesen terjesztett, terjeszthető kiadványról, Igéről van szó. És van még egy érv, de azt majd a végén.
Mára elértük, hogy az elmúlt 30 nap visszaolvasható, ellenben netgurunak kell lenni, hogy valaki egyáltalán megkísérelje a tartalom kimásolását. 
Kérdem én: az Ige, még ha "előfőzött", "instant" formában is, nyomtatott formában ingyenesen terjeszthető, akkor a neten, ahol ez igazán könnyen folytatható üzletpolitika lenne, miért csináljuk az ellenkezőjét??? 
Kinek érdeke ez?  Félnek, hogy kevesebb adománykérő felhívást tudnának érvényesíteni? Hozzátenném, az én ízlésem határait túllépte már az adománykunyerálás stílusa. Pedig erre tényleg szívesen adományozom, amikor lehetőségem van rá.
Ki és miért viszi be az Ige terjesztésébe is a jó magyar mentalitást?
Merthogy ez magyar specialitás. Vettem a fáradtságot, és megnéztem az eredeti angol kiadvány internet felületét is. Merőben ellentétes az üzletpolitika. Évekre (!!! Én 10 évet próbáltam.) visszamenően kikereshetők, elérhetők a napi üzenetek, csak be kell írni a dátumot. Ha itt is így működne az oldal, kevesebb ember másolt volna, amíg lehetett.
És nem mellesleg kérdem én: ha az elérhetőség ellenére kimásolnák, és terjesztenék, nem az lenne a jó a kívánatos, az áldást hozó? 
Ezt az üzletpolitikát nem bibliai alapokra írták, hanem a magyar mentalitásra. Szívből sajnálom. Isten Igéje, Bob Gass, az elérésre váró, vágyó emberek, mindenki, aki épül az üzenetek által nap mint nap, ennél többet érdemelnének. 
Kíváncsi vagyok tud-e erről BG és ha igen, mivel magyarázták meg neki. De hogy az Úr előtt erre nincs magyarázat, az biztos. Kalmárkodás a javából.

8 megjegyzés:

  1. Kedves Kamilla,

    A gyülekezetünkben egyik kedves hölgy minden reggel kimásolja és egy levelezőlistára felteszi a Mai Igét - ha érdekel fel lehet rá iratkozni bárkinek. Tovább van egy másik lehetőség is - Rick Warren Daily Hope nevű áhítatsorozata is 1 hét késéssel (fordítás + lektorálás) megjelenik blog formájában - teljes visszakereshetőséggel - erre is fel lehet iratkozni emailben - és minden reggel ez lesz az első levél a postaládádban - én magam is tagja vagyok a szerkesztői csapatnak - csak ajánlani tudom mindenkinek: napiremeny.blog.hu - kérjetek email értesítést.
    Üdv.
    Mária

    VálaszTörlés
  2. Hm. Na ezt nem tudtam.
    A kunyerálás már engem is nagyon kezdett zavarni...
    És egy ideje inkább az Igét olvasom. Arra jó volt, hogy Életben tartson, de épülni inkább az Ige által tudok. Azért terjesztem, mert vannak körülöttem olyan Anyukák, akiknek túlélni kell, és arra megfelelő.
    Sajnálom, hogy ez van itt Mo-on. :(

    VálaszTörlés
  3. Szóval itt fel lehet iratkozni az elektronikus Mai Igére:

    koszikla_napiige+subscribe@googlegroups.com

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mirjam!
    Nagyon szépen köszönöm az ajánlást, ismerem a Napi reményt is.
    A Napi Ige más, mint a Mai Ige. Tehát sajnos nem ugyanarról beszélünk. És sajnos a problémát sem oldja meg. :( De nagyon szépen köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  5. Szia Kamilla,

    nem más, csak itt más az elnevezése, de Bob Gass áhítatait olvashatjuk ott is, az ismerősöm küldi ki, a weboldalról másolja le minden reggel és küldi ki a listán szereplőknek. Szóval ugyanarról van szó.
    A problémát valóban nem oldja meg, továbbítottam bejegységedet a magyar alapítvány vezetőjének. Viszont ha feliratkozol, ugyanúgy olvashatod minden nap - és épülhetsz belőle - a többi meg Isten dolga.

    VálaszTörlés
  6. Egyébként azt látom az oldalon, hogy fel lehet iratkozni emailben is - tehát közvetlenül is kaphatod tőlük emailben. Amellett én sem értem, hogy miért nem lehet másolni, ha egyszer ingyenesen terjesztjető.

    VálaszTörlés
  7. Én a honlapjukon feliratkoztam, és minden reggel a postaládámban találom a legfrissebb "Mai Igét", amelyet természetesen jólesően megoszthatok, vághatom tűzhetem, fűzhetem.
    Egy biztos, az ingyen, az sohasem ingyen, mert a költségeket mindig valakinek ki kell fizetni. A reklámhoz nem vagyunk hozzászokva, és a kéregetéshez sem. Sajnos, nekünk nem az dolgunk, hogy kuncsorogjunk, hanem el kell mondanunk Istennek, és az Ő népének, és mindenkinek el kell döntenie a "jókedvű" adakozás formáját.

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!
    Szeretem a Mai Igét, Győzelem... sorozatot, időnként még tovább is adtam, adok belőle, de az óvatosság jegyében ajánlom ezt áttanulmányozni, és megfontolni.
    http://hitvedelem.blog.hu/2012/11/03/a_mai_ige_cimu_ahitatos_fuzet_kritikaja
    Az ige legyen elsődleges, mindig, a Biblia, egyre fontosabb és vízválasztóbb lesz, hogy valóban abból épülünk-e, és ahhoz ragaszkodunk.

    VálaszTörlés