2011. január 26.

Bibliatanulmányozó eszközök

Egy nagyon kedves olvasóm arra kért, áruljam el milyen eszközöket használok a Bibliatanulmányozáshoz.  Nem sokat, és most ezt a néhányat megpróbálom röviden összefoglalni.
- Előszöris Bibliát. A Kálvin Kiadó új fordítású Bibliáját használom magyarázó jegyzetekkel. (A link a legolcsóbb beszerzési árra mutat.)
Ezzel kapcsolatban van néhány észrevételem. A magyarázatok egy német magyarázatos Bibliából kerültek lefordításra, és bár protestáns Biblia, a magyarázatok közt számos utalás található az apokrif iratokra. A magyarázatok a Biblia szövege közé beékeltek, apróbb betűvel nyomva. Számos egyéb kereszthivatkozást is tartalmaznak a magyarázat nélküli Bibliához képest, és sok hasznos háttér-információval szolgálnak. A végén található tárgyi magyarázatok is jó, hogy kéznél vannak és nem kell lexikonok után szaladni. Ami talán legzavaróbb számomra benne, hogy nagyon gyakran "alacsonyítja le" az Igét közönséges történelmi forrássá. Egy-egy bevezetőt olvasva az az érzésem, hogy egy történelem-irodalom tankönyvet olvasok, ami hol tényeken, hol  feltételezéseken alapul, de nagyon ritkán érzem azt, hogy ISTEN IGÉJÉT tartom a kezemben. Ezen túl találtam benne olyan magyarázatot is, amit egyszerűen csak áthúztam... de olyat is, amit alá. Nem tökéletes, de összességében nagyon hasznos és gondolkodásra ösztönöz.
Amitől azonban más, mint a korábbi Bibliáim, hogy szisztematikus kiemeléseket teszek benne és nagy terjedelmű jegyzeteket is írok bele. Vagyis első ránézésre nagyon színes és krikszkrakszos. De én szeretem, hogy egy helyen látom a dolgokat. A külön jegyzetfüzet számomra fele annyira nem hatékony, mint a teleírt Biblia. Nem, ezt nem érzem  szentségtörésnek. :) Viszont annál építőbbnek. Gyülekezetbe nem ezt a Bibliát viszem magammal, mert ott ritkán készítek jegyzeteket, de kisebb csoportos beszélgetésekre igen. Ott nagyon hasznos, hogy látom a magyarázatokat, a saját korábbi jegyzeteimet vagy akár ott helyben írhatok bele újat is.
(A jelölési rendszerem egy külön posztot megér, most nem megyek bele.)
- Más fordítások. Ehhez legegyszerűbb valamilyen Bibliaolvasó szoftvert használni. Egy időben az e-sword-ot használtam, azután kipróbáltam a theWord - öt, és végül ez utóbbinál maradtam. Mindkettő elérhető magyar nyelven, sőt számos magyar kiegészítő modul telepíthető hozzájuk. Mindkét program telepítése igényel némi számítógépes és/vagy angol nyelv ismeretet, de ha egyszer telepítve van, használata egyszerű és könnyű. Az én programomban egyelőre telepítve van 3 magyar nyelvű fordítás (új-, Károli, és Vida) és 2 angol nyelvű (KJV és NET), ezen felül egy eredeti nyelvű Ószövetség és egy eredeti nyelvű Újszövetség. Bár sem görögül, sem héberül nem tudok, a hozzájuk tartozó jegyzetek és szómagyarázatok gyakran segítenek. Kifejezetten előny, hogy a különböző fordítások párhuzamosan megjeleníthetők egy képernyőn. Készíthetők saját jegyzetek, de olyan modulok is telepíthetők, amelyek a háttér-információk beszerzésében hasznosak. Pl. Ószövetség kronológia, Újszövetségi fogalmi szótár, görög és héber szótár (angol magyarázatokkal), zsidó ünnepek és még sok más. Akit kicsit is érdekel a Biblia és a hozzá kapcsolódó tudományok, tanulmányok, valódi kincses bányára találhat ezeknek a szoftvereknek a segítségével. Ingyen letölthetők és telepíthetők pl. innen. (Nekem is itt az ideje az aktuális az újdonságokat feltérképezni. :) )
- Van egy nagyon hasznos oldal, amit sokat használok, különösen témák tanulmányozásához. Ez egy görög lexikon. Angol nyelvű, de valójában angol tudás nélkül is igen hasznos. A vizsgált görög szóra keresve a szómagyarázat után kilistázza nekünk az összes olyan igehelyet, amelyben az eredeti görög szó szerepel. Innentől kezdve már csak össze kell vetnünk ezeket és máris közelebb jutottunk a megértéshez. A szómagyarázatokhoz számomra nélkülözhetetlen kis eszköz.
- Ezeken túl a tolltartóm. Tollal, ceruzával, radírral és 5 különböző színű kiemelő tollal. Ezek nélkül éppúgy nem tudok leülni Bibliát tanulmányozni, mint Biblia nélkül. :)

Természetesen ezek önmagukban egyik sem és együtt sem hozza magával a megértést, de nagyon hasznos eszközök és nagyon hálás vagyok értük. A megértést azonban a Lélek adja... csupán kérni kell. 

Írok majd még a kiemelési szisztémáról, amit használok a Bibliámban és arról is, hogyan közelítek az Igéhez ezeknek az eszközöknek a segítségével.


1 megjegyzés: