2011. február 21.

A múlt határozza meg a jövőt, vagy Te?!

Ne hagyd, hogy mások visszatartsanak!

 „…megbotránkoztak benne…” (Máté 13:57)
Józsefre nehezteltek bátyjai az álmai miatt, ezért eladták rabszolgának. Dávidot családja nem tartotta alkalmasnak a királyságra. Azok az emberek, akik ismerték Jézust életének első harminc évében, ezt mondták: „…Honnan van ebben ez a bölcsesség és ez a csodatevő erő? Hát nem az ács fia ez?... És megbotránkoztak benne…” (Máté 13:54-57).
Be kell látnod, hogy néhány ember, aki „már akkor is ismert téged”, most nem ismer, mert annak idején beskatulyázott. Mit tehetnél? Tedd, amit Jézus tett – ő továbbment. Mi mást tehetett volna? Nem engedte, hogy mások visszatartsák, és emiatt ott ragadjon életének egy olyan pontján, ami a múlthoz tartozott, és már elmúlt – neked is hasonlóképpen kell tenned. Ha hagyod, hogy mások folyton leszorítsanak az útról az emlékek sávjába, akkor végül ott ragadsz, tovább maradva, mint ameddig kellene, és elszalasztod Istentől rendelt célodat. Csodálatos az, ha vannak olyan emberek az életedben, akik tudják, honnan jöttél, és ennek fényében látják azt, hogy hová tartasz. Ugyanakkor, ha választanod kell az akkor és a most között, áldozd fel a múltat, mert úgysem lehet újraírni, legfeljebb újra és újra lejátszani. Ne ismételgesd a kezdeteket, kezdd el írni a történet többi részét! A jövő a tiéd – ragadd meg, amíg még teheted!
Egyszer egy nagyon szerencsétlen játékos keveredett a golfpályára, aki szinte minden ütést elhibázott, és minden labdája egy hangyabolyban kötött ki. Végül egy hangya úgy döntött, hogy kezébe veszi az irányítást, és így szólt: „Gyertek utánam!”. Egy másik visszakiabált: „De hová megyünk?!” A hangya a felettük ülő labdára mutatott. „Oda! Ha nem mászunk fel rá, meg fogunk halni!”

A tegnapi református istentisztelet a Kossuth rádióban is a múlthoz való viszonyulásunkról szólt és számos nagyon mély és elgondolkodtató üzenete volt hozzám. 10.04-kor kezdődött. Erre az időpontra kell kattintani a meghallgatáshoz. Sajnos le nem tölthető,  nem tekerhető és mindössze három hétig elérhető. Hallgasd meg most! Érdemes!!!

1 megjegyzés:

  1. Nekem erről azt jutott eszembe, hogy anyukám nagyon jól tudja, hogy honnan jövök és sokszor megrökönyödött, hogy most milyen úton járok az élet bármely területén, hiszen egy út van, arra igyekszem haladni és ez neki ( és még sok mindenki másnak ) borzasztó furcsa. Rengetegszer emlegetik, hogy de hát te ilyen meg olyan voltál, és borzasztó nehéz nekik megérteni és/vagy elfogadni, hogy most már nem olyan vagyok ( remélem ). Egyébként ez általánosságban is igaz, ezt figyeltem meg, hogy az emberek nehezen fogadják el a változást egy általuk jól ismert ( ismertnek vélt ) emberben. Persze akadnak olyanok akik értik és szeretik ezt a változást, azt hiszem lassan édesanyám is kezdi megkedvelni a mostani cselekedeteimet és lelkiségemet. Szép napot és köszönöm a bejegyzést!

    Orsi

    VálaszTörlés