2011. február 22.

Választunk - a tetteinkkel, nem a szavainkkal

„…válasszatok még ma…!” (Józsué 24:15 NKJ)
Meghatározó pillanat volt, amikor Józsué ezt mondta Izráelnek: „…válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni… De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!”.
Először is, az életünkben előforduló meghatározó pillanatok megmutatják, hogy kik is vagyunk valójában. A meghatározó pillanatok általában meglepetésként érnek, és valamilyen krízis idején érkeznek, mint például egy személyes kudarccal való szembesülés, kiállás egy népszerűtlen ügy mellett, panasz nélkül viselt szenvedés, vagy amikor a bocsánatodat kérik, vagy esetleg amikor nehéz döntés előtt állsz. A meghatározó pillanatokról néha észre sem vesszük, hogy valóban azok. Csak később, visszatekintve értjük meg fontosságukat. Bárhogy is van, megmutatják, hogy kik vagyunk.
Másodszor: a meghatározó pillanatok másoknak is megmutatják, hogy kik vagyunk. Legtöbbször álarcot viselünk, de a meghatározó pillanatokban erre nem vagyunk képesek. Az imázsunk nem ér semmit. Sem az elszántságunk, sem a jó összeköttetéseink. Ilyenkor nincs időnk sokat töprengeni a tetteinken. Bármi is van bennünk valójában, az mások számára is egyértelműen kiderül. Ha vezető vagy, az emberek a meghatározó pillanataidat látva tudják meg, ki vagy valóban, miért állsz ki, és miért éppen te vezetsz. Így tudnak dönteni arról, kövessenek-e. Ha jól kezeled, egy meghatározó pillanat életre szóló köteléket hozhat létre vezető és követő között. Ha rosszul kezeled, az véget vethet a vezetői képességednek.
Harmadszor: a meghatározó pillanatok döntik el, hogy mivé válunk. Egy meghatározó pillanat után többé már nem leszel ugyanaz a személy. Ez azért van, mert a meghatározó pillanatok nem megszokottak, és ilyenkor nem működik az, ami „normál” helyzetben működni szokott. A meghatározó pillanatok olyanok, mint az útkereszteződések az életünkben – lehetőséget adnak arra, hogy valamerre forduljunk, irányt változtassunk, új úti célt keressünk. Alternatívákat és lehetőségeket nyújtanak. Ezekben a pillanatokban választanunk kell. És ez a választás határozza majd meg, kik vagyunk! 

Hát lehet, hogy ma pont egy meghatározó pillanatot szúrtam el?! Még nem tudom, de borzalmas napom volt... és váratlanul jött.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon megtaláltak a gondolataid. Lehet, hogy én is elszúrtam? csak én nem ma... tegnap. Köszönöm: Erika

    VálaszTörlés
  2. Erika! Csak a pontosítás kedvéért, ezek Bob Gass gondolatai, a Mai Igéből. Csak engem is megtaláltak.
    Egyébként azt hiszem azóta letisztult bennem a dolog, és azt hiszem, hogy bár tényleg egy meghatározó pillanat volt, de nem szúrtam el, legalábbis nem ebben az értelemben. Ami mellett kiálltam az helyénvaló, viszont AHOGYAN kiálltam, az nem volt az. Azt sikerült elszúrnom...

    VálaszTörlés