2010. május 3.

Jakab levele

Érdekes dolog Máté evangéliuma után Jakab levelét olvasni. Mindig is egyik "kedvenc" könyvem volt Jakab levele, sokszor olvastam már, tanulmányoztam is már korábban is, de csak most látom mennyire összecseng a Máténál nemrégiben olvasott példázatokkal. Elsősorban a hit és cselekedetek viszonyában. 
A magyar nyelven egyetlen elérhető újfordítású magyarázó Bibliát használom jó ideje, és ebben a Jakab levele elé írt ismertető megdöbbentő információkat tárt fel számomra. Egyrészt, hogy mennyire vitatott könyv volt ez még Luther idejében is, (maga Luther lenéző volt Jakabbal szemben) a most másrészt megnevezett ok miatt, nevezetesen, hogy a bemutatkozástól eltekintve egy szót sem szól Jézus Krisztusról, sem az Ő megváltó munkájáról, haláláról, feltámadásáról. Ez utóbbi valóban súlyos "hiányosságnak" tűnhet, ami nekem bevallom eddig nem tűnt még fel, ezzel együtt mégsem lehet olyan megvetendő könyv, hiszen bekerült a Bibliába és már maga ez a tény arról árulkodik, hogy összhangban van az Újszövetség többi könyvével, azok üzenetét megerősíti, vagy kihangsúlyozza, vagy mindkettő. Ebből következik, hogy azoknak, akik már Krisztus követői, tanítványai, fontos üzenete van. Némi túlzással talán azt is mondhatnám, hogy Jakab levele Jézus tanításának szabatos összefoglalása a tanítványok számára. Igaz, ennek fényében valóban roppant furcsa, hogy Jézusról nem tesz említést a levél írója, azonkívül, hogy az Ő szolgájának vallja magát. Személy szerint viszont elképzelhetőnek tartom, hogy ennek oka az lehet, hogy Jakab alapfeltevése szerint a levél olvasói már tisztában vannak Jézus személyével és munkájával kapcsolatban, a követés hogyanjával kapcsolatban viszont eligazításra szorulnak.
A levél szól
- kísértésekről, a hozzájuk való viszonyulásról,
- hit és cselekedetek viszonyáról,
- szegénység és gazdagság csapdáiról,
- a nyelvünkről, pontosabban a beszédünkről,
- a bölcsességről,
- a világhoz való viszonyulásról,
- az ítélkezésről,
- az imádság erejéről,
- az egymás iránti felelősségről.
És lehet, hogy nem is említettem meg mindent. De a részletezés közben ez úgyis kiderül. :)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Mary! Nagyon építő és áldásos a blogod, épp egy ilyet szerettem volna, sok számomra aktuális gondolatot olvastam (és még nem értem a végére :)). Nem is feltétlen akartam kommentelni, de mikor Jakabhoz értem, nem tudtam megállni. Talán nem lehet ilyet mondani, de Jakab levele a "kedvencem". Nagyon kemény, de engem olyan sokszor helyre tett már azzal, hogy világos, egyértelmű, nem kínál "kiskapukat", amikkel gyakran jól esik a lelki "kényelmességünket" hívőként magyarázni. És nem utolsó sorban ez a könyv volt az, ami átformálta az addigi vallásosságomat, ugyanis a kemény szavak adtak értelmet a kegyelem szónak, Jézus értem adott áldozatának. Jaj, olyan sokat tudnék még írni, de talán érted. :) Isten áldjon!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy végülis kommenteltél.
    Azt hiszem értem. :) De attól még írhatsz sokat!
    Úgy gondolom Jakab azoknak tud kedvencévé válni, akik eltökéltek elkötelezett tanítványokká válni és ezért készek áldozatot hozni, és nem riasztja őket az "önmegtagadás" sem...
    Tényleg sokat lehetne erről írni. Biztos fogunk is még. :)

    VálaszTörlés